Ajutor pentru cei dragi de dependenti
Dependența este dificilă nu numai pentru persoana în cauză, ci și pentru cei dragi, familie și prieteni. Când cineva la care țin consumă droguri, ne putem simți furioși, triști, neputincioși sau singuri. Nu numai că vedem pe cineva drag suferind, dar ajungem adesea prin a ne răni.
Este complet normal să nu știm sigur dacă să forțăm o persoană dragă să urmeze tratament sau să așteptăm decizia lui. Uneori nu știm dacă să-l susținem în continuare pe dependent sau, dimpotrivă, să-l lăsăm „cădea la fund”. În același timp, ne este greu să înțelegem prin ce trece cealaltă persoană, când noi înșine nu am experimentat niciodată o asemenea dependență.
În același timp, perioada de tratament este împovărătoare și pentru familia și cei dragi ai dependentului, deoarece este necesar să se lucreze la recuperarea nu numai a dependentului, ci și a familiei ca sistem. De multe ori este necesar să se pună la punct astfel de schimbări și măsuri care să faciliteze abstinența dependentului și revenirea la viața normală.
În întregul proces complex, este deosebit de important să nu ne uităm de noi înșine și să știm să cerem ajutor dacă este nevoie.
Cum vei ști ca ar trebui sa ceri ajutor?
- Este persoana iubită dependentă de droguri, alcool, medicamente, jocuri de noroc sau orice altceva?
- Ai vrea să-ți ajuți persoana iubită cu dependență, dar nu știi cum?
- Te-ai simțit vreodată neajutorat și nesigur de cum să faci față unui dependent?
- Aveți simptome depresive sau de anxietate (de exemplu, tulburări de somn, modificări ale dispoziției sau obiceiurilor alimentare etc.)?
- Este vreodată „prea mult” pentru tine?
Ei stiu, tu esti
Uneori s-ar putea să dai peste concepția greșită că dependența este doar despre persoana care folosește substanța care creează dependență. O astfel de afirmație nu numai că pune presiune asupra dependentului și ignoră influența celor din jur, dar, în același timp, neagă suferința prin care trec cei dragi dependentului. În terminologia profesională, întâlnim termenul de „codependență”, adică o relație patologică cu o persoană dependentă de o substanță care dă dependență. Acest termen se referă la o situație în care, prin comportamentul nostru, permitem celuilalt să rămână dependent sau, dimpotrivă, suntem complet concentrați să-l ajutăm pe dependent să o depășească. Ambele opțiuni ne fac să ne pierdem pe noi înșine.
Te lupți cu dependența cuiva apropiat?
Cele de mai sus vi se aplică? Îți pui mai multe întrebări pentru că nu ești sigur dacă persoana iubită este dependentă? De aceea suntem aici! Cel mai important este că ești conștient de problemă și ai voința de a o rezolva. Specialiștii de la clinica SENS vor fi bucuroși să vă ajute. Luați legătura cu noi, fie prin telefon, fie prin e-mail. Vă vom răspunde la orice întrebări pe care le aveți în legătură cu opțiunile de terapie.