Ce este dependența?

Dependența se dezvoltă atunci când o persoană se expune repetat la consumul de substanțe (cum ar fi alcoolul, tutunul sau drogurile) sau participă în mod constant la anumite activități (precum jocurile de noroc, sexul sau cumpărăturile). 

În stadiul inițial, această experiență poate fi plăcută, însă pe măsură ce persistă, devine compulsivă și interferează semnificativ cu îndeplinirea responsabilităților și preocupărilor zilnice, precum munca, relațiile sau starea de sănătate. Persoanele afectate de dependențe pot să nu conștientizeze că comportamentul lor scapă de sub control și generează dificultăți atât pentru ei înșiși, cât și pentru cei din jur.

Tipuri de dependențe

– Dependente de substanțe: alcool, tutun, medicamente prescrise, droguri.

– Dependente de comportament: jocuri video, jocuri de noroc, muncă excesivă, cumpărături compulsive, alimentație problematică, comportament sexual problematic.

Tratamentul dependențelor se concentrează în primul rând pe identificarea cauzelor care au cauzat dependența. Ne putem concentra apoi asupra schimbărilor din interior și din mediul exterior. Acesta este un proces solicitant și complet individual. Abilitatea de a face față diferitelor situații în stare de sobrietate este esențială pentru procesul de recuperare. 

O parte a tratamentului este recunoașterea faptului că alcoolul este omniprezent în lume. O parte din lucrul cu problemele legate de utilizarea substanțelor legale care creează dependență este să nu le ignori, dimpotrivă. Lucrăm intens cu clienții pentru a face față situațiilor sociale legate de alcool și posibila presiune din partea mediului.

Cum știi dacă ești dependent?

drink

Consum

• Consumi regulat substanțe precum alcool, tutun sau droguri?

• Ai experimentat nevoia de a crește cantitatea sau frecvența consumului de substanțe pentru a obține aceeași plăcere?

Simptome psihosomatice

• Ai experimentat simptome fizice sau emoționale negative (cum ar fi anxietate, stres, sau iritabilitate) atunci când nu poți consuma substanța sau nu poți participa la activitatea dorită?

Control

• Te simți incapabil să oprești consumul de substanțe sau să renunți la anumite obiceiuri?

Impact

• Interferează consumul de substanțe sau participarea la anumite activități cu îndeplinirea responsabilităților cotidiene, precum munca sau obligațiile familiale?

Familie/ Prieteni

• Familia sau prietenii consideră că ai un consum problematic?

Probleme medicale

• Ai avut probleme medicate cauzate de consumul excesiv de substanțe (hepatită, ulcer, ciroză etc.?

Dacă ați răspuns „da” la majoritatea întrebărilor, este posibil să aveți simptome de dependență. Pentru o evaluare completă este recomandabil să căutați ajutor profesional.

Nu ezitați să ne contactați prin telefon sau e-mail. Vom fi bucuroși să răspundem întrebărilor dumneavoastră cu privire la tratament și să vă sfătuim cu privire la opțiunile de terapie la Clinica Sens.