Ajutor pentru familie și cei dragi

Fie ca este vorba despre o condiție critică de sănătate, cum ar fi un accident sau o boală cronica, sau că vorbim despre dependența de substanțe ori jocuri de noroc, acestea sunt o provocare nu numai pentru persoana în cauză, ci și pentru cei dragi, familie și prieteni.

Dacă cineva la care ținem abuzează de substanțe sau suferă de o boală incurabilă cum este cancerul, de exemplu, ne putem simți furioși, triști, neajutorați sau singuri. Nu numai că vedem pe cineva drag suferind, dar suntem la rândul nostru adesea răniți și in suferiță. 

In cazul celor ce suferă de o dependență, de exemplu, nu suntem siguri dacă să acționăm sau chiar să contrângem persoana iubită să accepte un tratament sau să așteptăm decizia lor în privința asta. Uneori nu știm dacă să continuăm să susținem dependentul sau, dimpotrivă, să-l lăsăm să „cadă la fund” pentru a-și învața lectia. În același timp, este dificil pentru noi să înțelegem prin ce trece cealaltă persoană atunci când noi înșine nu am experimentat niciodată o astfel de condiție.

Perioada de tratament este, de asemenea, împovărătoare pentru familie și cei dragi, susținătorii celui cu probleme de sănătate sau cu dependeță, deoarece este necesar să se lucreze nu doar cu cel in cauză, ci și cu familia ca sistem. Ședințele de grup, cu participarea unor alte persoane care trec prin situații similare, pot reprezenta o resursă importantă în sustinerea emoțională a celor care, la rândul lor, sunt chemați să-și susțină persoana dragă care trece printr-o perioadă dificilă.

Întregul proces este unul complex, de-a lungul căruia este deosebit de important să nu uităm de noi înșine și să știm cum să cerem ajutor dacă este necesar.

Cum știi că trebuie să ceri ajutor?

  • Persoana iubită suferă de o boală cronică (ex. cancer) sau a suferit un accident grav, ori a trecut printr-o situație traumatizantă?
  • Este persoana iubită dependentă de droguri, alcool, medicamente, jocuri de noroc, jocuri pe calculator sau orice altceva?
  • Doriți să vă ajutați persoana iubită care trece prin astfel de perioade dificile, dar nu știți cum să o faceți?
  • Cazi vreodată în neputință și nu ești sigur cum să te descurci cu un persoana dragă, care suferă?
  • Aveți simptome depresive sau de anxietate (de exemplu, tulburări de somn, modificări ale dispoziției sau obiceiurilor alimentare etc.)?
  • Este vreodată „prea mult” pentru tine?.

Dacă ați răspuns da la majoritatea întrebărilor, este posibil să aveți nevoie de suport terapeutic. Pentru o evaluare completă este recomandabil să căutați ajutor profesional

Nu ezitați să ne contactați prin telefon sau e-mail. Vom fi bucuroși să răspundem întrebărilor dumneavoastră cu privire la tratament și să vă sfătuim cu privire la opțiunile de terapie la Clinica Sens.