Dependența de droguri
Utilizarea de substanțe care creează dependență a însoțit omenirea din timpuri imemoriale. Dar drogurile schimbă modul în care percepem și trăim lumea din jurul nostru.
Există o serie de ele cu o gamă diferită de efecte, când după ce le luăm ne putem simți veseli sau euforici, plini de energie, mai inteligenți și mai eficienți sau, dimpotrivă, deprimați, neputincioși, deprimați, disperați, speriați sau agitați, în funcție de drog, de gradul de dependență de acesta și de utilizarea acestuia.
Motivul pentru care ajungem la droguri poate fi dorinta de a incerca ceva nou, curiozitatea, incercarea de a face fata mediului inconjurator, dar si situatia de viata din care incercam sa scapam. Consumul de droguri poate servi ca mecanism de adaptare la sentimente și situații neplăcute. Dacă ne aflăm sub presiune, este posibil să folosim droguri pentru a ne ușura și pentru a reduce tensiunea care este în noi.
Deși există multe substanțe care creează dependență, dependența este doar una. Fiecare dependent poate trece prin trei etape.
În primul apar sentimente de entuziasm, experiențe plăcute și intense. Până acum, utilizarea medicamentului are doar riscuri sociale și de sănătate minime, iar o cantitate relativ mică de substanță este suficientă pentru satisfacție.
În a doua etapă, există o pierdere a controlului asupra utilizării. Dependentul împinge limitele pe care și le-a stabilit (de exemplu, să nu folosească substanțe la locul de muncă sau când are grijă de copii etc.). Dependentul se supune din ce în ce mai mult, evită persoanele care l-ar putea împiedica pe dependent să folosească, începe să inventeze și să circule într-un cerc de minciuna pe sine și pe alții. În această etapă, dependenții încearcă adesea să renunțe, dar nu reușesc.
În ultima etapă, toate aspectele pozitive pe care doza le-a adus dependentului mai devreme au fost complet epuizate. Utilizarea nu mai servește la îmbunătățirea stării normale, ci devine, în cel mai bun caz, doar o ușurare temporară și problematică a durerii fizice sau psihologice pe care o experimentează dependentul atunci când nu se află în prezent sub influența substanței care dă dependență (sau când încep simptomele de sevraj).
Cum vei ști Dependența de droguri?
- Ai o dorință puternică de a folosi o substanță ilegală care dă dependență?
- Ai probleme în a controla cât și când iei o substanță care creează dependență?
- Dacă încetați să mai utilizați substanța, observați în sine modificări psihologice și somatice, precum nervozitate, depresie, anxietate, iritabilitate, modificări ale apetitului etc.?
- Dacă încetați să mai utilizați substanța, aveți tremor, simptome asemănătoare gripei, diaree, insomnie sau, dimpotrivă, somnolență morbidă etc.?
- Creșteți consumul de substanță dată pentru a obține același efect?
- Preferi să folosești o substanță care dă dependență față de alte activități?
- Folosiți o substanță, deși știți că are un efect negativ asupra dvs. și a relațiilor voastre?
- Întâmpinați unul sau toate simptomele de mai sus și doriți ca ciclul suferinței să se oprească?
Ei stiu, tu esti
Există multe mituri în jurul dependenței de droguri. De exemplu, oamenii cred adesea că depășirea dependenței este o chestiune de voință. O motivație suficientă este importantă pentru abstinență, dar rareori este posibil să puneți capăt dependenței fără ajutor profesional și cuprinzător.
Un alt mit este că poți recunoaște un dependent de la prima vedere. Substanțele care creează dependență sunt folosite de oameni din toate clasele socio-economice. Nu este întotdeauna ușor să recunoști un consumator de droguri.
Nici măcar performanța redusă la locul de muncă nu trebuie să fie un indicator al unei dependențe existente, iar un dependent poate fi și o persoană care funcționează fără probleme la prima vedere
Te lupți cu dependențape droguri?
Cele de mai sus se aplică pentru dvs. sau cuiva apropiat? Vă rugăm să nu ezitați să ne contactați prin telefon sau e-mail pentru orice întrebări despre opțiunile de tratament sau îngrijorări legate de faptul dacă dumneavoastră sau cineva iubit aveți nevoie de ajutor. Pentru asta suntem aici! Experții noștri vor fi bucuroși să vă răspundă la întrebările dumneavoastră cu privire la nevoile dumneavoastră specifice și opțiunile de tratament la clinica Sens.
Cele de mai sus se aplică pentru dvs. sau cuiva apropiat? Vă rugăm să nu ezitați să ne contactați prin telefon sau e-mail pentru orice întrebări despre opțiunile de tratament sau îngrijorări legate de faptul dacă dumneavoastră sau cineva iubit aveți nevoie de ajutor. Pentru asta suntem aici! Experții noștri vor fi bucuroși să vă răspundă la întrebările dumneavoastră cu privire la nevoile dumneavoastră specifice și opțiunile de tratament la clinica Sens.
Tipuri de droguri care dau dependenta
- Cocaină
- Meth
- LSD
- Marijuana
- Chelii
- Haşiş
- Extaz
- Heroina