Conferința „DISTORSIUNI COGNITIVE ȘI EMOȚIONALE ÎNTR-O LUME PLINĂ DE PSEUDO-ȘTIINȚĂ ȘI OBSCURANTISM” (20 martie 2025), susținută de Prof. Dragoș Iliescu – Universitatea din București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației
PREZENTARE
Psihologia se află la granița dintre știință și opinie publică, adesea fiind privită cu scepticism din cauza abundenței de mituri și concepții greșite.
Această prezentare explorează distincția dintre psihologie ca știință și influențele pseudoștiințifice care distorsionează înțelegerea sa.
Vom analiza criteriile care definesc știința autentică, vom demonta mituri populare din psihologie și vom evidenția pericolele credințelor pseudoștiințifice în practica psihologică și în luarea deciziilor. Vom atinge de asemenea mecanismele cognitive și emoționale care ne pot înclina spre acceptarea non-critică a neadevărurilor.
Într-o epocă a dezinformării, promovarea gândirii critice și a literaturii științifice devine esențială. Alătură-te pentru o discuție provocatoare despre ce înseamnă să fii sceptic informat și cum putem distinge adevărul științific de iluzia pseudoștiinței.
DESPRE LECTOR
Dragoș Iliescu este profesor universitar în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București, unde conduce și școala doctorală – și de asemenea Profesor Extraordinar în cadrul Universității din Stellenbosch.
Pe lângă cariera sa academică a fost activ în consultanță de-a lungul ultimilor 25 de ani, fiind implicat sau conducând un număr de proiecte importante legate de testarea și evaluarea psihologică și educațională, în contexte comerciale sau guvernamentale, în Europa, Asia, Africa și America de Sud. Interesele sale de cercetare se grupează în jurul a două mari domenii: psihologia aplicată în context ocupațional și în probleme de capital uman și testarea și evaluarea psihologică și educațională (cu o componentă interculturală puternică).
Dragoș Iliescu a servit în diverse roluri oficiale pentru un număr de asociații profesionale naționale și internaționale; este fost președinte al International Test Commission (ITC) și actualul președinte al Diviziei 2 (Evaluare Psihologică și Educațională) al Asociației Internaționale de Psihologie Aplicată. A fost redactor-șef al European Journal of Psychological Assessment, este actualul redactor-șef al revistei Intelligence și este autor a peste 200 de articole științifice, capitole de carte și cărți, printre altele fiind coordonator, împreună cu alți prestigioși colegi, al volumului premiat internațional ”International Handbook of Testing and Assessment”, publicat în 2016 la Oxford University Press și autorul monografiei ”Adapting Tests in Linguistic and Cultural Situations”, publicat în 2018 la Cambridge University Press.